неділя, 19 лютого 2017 р.

Таємниця 29. Походження назв населених пунктів-сусідів с. Осівець

Таємниця двадцять дев'ята. Походження 
 назв населених пунктів-сусідів с. Осівець.
Найближчими сусідами Осівець є села Бобулинці та Білявинці.
Бобулинці
Походження назви с. Бобулинці виводять за однією версією від слова "бублики", за іншою - вона означає "бобові вулиці".
В українській мові існує архаїзм "бобиль", що має значення бідний, безземельний селянин; бідар. Старожили свідчать, що люди в Бобулинцях жили тут дуже бідно. Виділялася своїм значним багатством лише сім'я Погарецького Григорія (поч.ХХ ст.) У польські часи безземельних селян називали форналями. Для того, щоб прогодувати свою сім'ю вони наймитували.
Отже, назва села може означати поселення безземельних, малоземельних, бідних селян.
(Цікаво, що у давніх судових документах згадується ім'я адміністратора села Траяна. Воно у слов'ян вживалося на позначення тріади язичницьких ідолів.)
За Бобулинцями іде село Киданів.
Киданів походить швидше всього від слова "кидати".  Кидати можна виклик або ще це слово вживається у значенні "збивати з ніг". У всякому разі видно тут жили грізні люди)) Оскільки у с. Бобулинці був зведений оборонний замок, то, можливо, у Киданові знаходилося військове поселення, сімей тих, хто ніс службу при фортеці. 
Деякі дослідники вважають, що назва села може означати " кинуті землі". 
Крім того, вдавнину на території Китаю жило плем'я кидани, які були витіснені звідти манджурами і китайцями. Чи могли дійти вони аж до України?
Назва іншого сусіда Осівець Білявінці за однією із версій походить від того, що поселення розкинулося біля гори Вінця. 
За іншою версією село отримало свою назву, бо оточене вінком лісів.
Вважають, що поселення існувало ще в 15 ст., але знаходилося в іншому місці, ближче до траси. 
У документі 1421 р. поряд із селами Старі Петликівці, Бусовче(Осівці) та Бобулинці згадується село Яннов.  Назви такого типу походили від імені власника або засновника села. А Янів( Іванів) на той час вистачало в Східній Галичині)) 
Вірогідно, це і є стара назва села Білявинці. Спочатку село розміщувалося ближче до новопетликіамької траси. Пізніше, коли мешканці Яннова почали селитися ближче до Осівець, але недалеко від старого поселення то про нове місце говорили: "Біля Яннова", в українському варіанті - "Біля Іванова", а ще приплюсувався характерний для даної території кінцевий склад -ці і вийшло Білявинці. 

Далі ідуть Старі Петликівці. Здавна тут був млин і люди їздили туди петлювати муку.
Недалеко від села в дорадярський період існували присільські території. Одина із них 
хутір за осівецькими полями у напрямку на Голгоче-Хатки.  Назва утворилася способом калькуванея від слова хата – одноповерховий житловий будинок. Інше невелике поселення - 
Весела гора-хутір  розташований у мальовничому, веселому місці на підвищенні, звідси і отримало свою назву. 
Назва  хутора Курдибанівка утворилась від прізвища поляка-поміщика Курдвановського, власника земель довкола сусіднього села — колись міста — Петликівці (з 1807 р. Старі Петликівці), на землях якого й виникла Курдибанівка. У писемних джерелах XVIII — XIX ст. назву села згадано у написанні Курдванувка (пол. Kurdwanówka). Відомо, що Курдвановські ще в.п.п.17ст. деякий час були орендарями с.Бобулинці, яке отримали від Станіслава Єроніма Куропатви, дідича цього села.
Оскільки хутір відносно молодий, то не важко визначити значення цого назви, хоча вона звучить досить дивно для слуху українця. Проте хуторець втявився недовговічним. На даний час він майже занепав. В народі залишилася пам'ять, що там жили шляхтичі.
Більш давні назви поселення такі як Бобулинці, Білявинці, Киданів на протязі віків поступово змінювали своє звучання. Цим пояснюється багатоваріантність їх значення на рівні версій.









Немає коментарів:

Дописати коментар